QQ登录

只需一步,快速开始

譚詠麟“你知我知”国际网络歌迷俱乐部

快捷导航
楼主: BoBo

5.12赈灾大义演到底是谁组织的?

原帖由 麗娟幸運輪 于 2008-6-9 15:30 发表
我不否認網絡沒存在不理智的罵聲.也不否認當中具有參考價值.

網絡始終是社會的縮影.輿論.胡亂罵人和就事論事是兩碼事.如果把網絡輿論全部一桿子歸咎成為不理智,我認為這才是不理智和不敢正視現實的.其實大家有沒有 ...
TOUPIAO.jpg TAOJIE.jpg

回复 60F 的帖子

這不是一個人數多與少的問題.不是人數多,就代表正確和沒有發生某些事實.

如果論人數多少,是一個歌星的Fans羣體人數多呢,還是社會大眾輿論人數多?我亦不知道啊,呵呵

論到以正視聽,如果連問題都抱著Fans角度不敢面對的話,這種所謂以正視聽似乎頗為諷刺.
佢形像受损与否, 与我无关, 我只系欣赏佢既歌, D八卦野我从来都唔理得咁多, 咩叫群起声讨?  恐怕系你自己走火入魔,   谭咏麟D歌迷, 或者讲钟意听谭咏麟D歌既人, 以三十岁以上既歌迷为主要群体, 呢个阶层既人, 白天为工作拼搏, 晚上要顾及妻儿子女享家庭乐, 有假放都去左外面玩啦, 试问又有几多傻佬好似你咁日夜对住部电脑睇下今日边个闹边个, 听日边个又包二奶被人闹啊????

好少会好似你咁幼稚, 成日对住D网络留言系度耿耿于怀, 你睇唔过眼, 眯直接去投诉谭咏麟咯,
所谓对与错, 根本就无绝对,  呢个社会, 有事业有抱负既人好忙架, 你以为个个都好似个D脑残日日对住部电脑幻想明星欣赏歌声啊????  你以为真系人人都死揽住D八褂杂志当饭食啊????   稍为成熟D既人会唔会将网络上既言论口水当成真理啊?

呢个世界上咩人最钟意睇个D八褂是非嘢?  眯系D师奶啊, 八公啊, 无所事事D靓仔靓妹啊,    呢个群体无左D八褂嘢会死架!!!
凉茶伟眯就系呢一类人咯,  所以眯最钟意同呢D人计较,  最容易因为D八褂是非嘢耿耿于怀.
陶杰讲既野我一向都好欣赏, 佢既见解一向与众不同, 我认为佢讲既野好多都好接近真理.  但系陶杰同样被人闹到仆街, 佢好多文章系网上被人臭骂一通, 咁又点姐?  你凉茶伟拿陶杰D文章出黎当真理, 但即使系真理, 都会被好多网虫臭骂, 连真理都难逃臭骂的下场, 更何况区区一个流行歌手谭咏麟, 你使唔使咁认真啊?

讲夜场, 讲卡拉OK, 讲SHOW BAR, 我十几年经验啦, 我系咩职业唔使同你讲,   出黎玩得多D人边个唔知校长D歌系中国各大城市既认知程度?  你话我既见识系冰山一角, 只能证明你无见识, 自大狂妄, 自以为是, 一日到黑揽住个几千条留言, 以为个几千条留言就真系社会缩影, 咁照此推论, 李宇春系网络D正面评价留言何止九千万,  咁李宇春眯代表左整个社会?  你行出街睇下有无人同你讲吓李宇春讲吓周杰伦,  人地当你傻佬乍.   你系D中小学校同D靓仔靓妹讲吓李宇春周杰伦就得!   你出黎社会讲李宇春讲周杰伦?  你想人地当你白痴啊?!      

谭咏麟D歌迷绝大部分都已经唔再系追星族啦, 呢个世界除左听歌之外仲有好多正经嘢要做架, 使唔使将D明星八褂嘢睇到咁重要啊?   食饱饭无屎柯D人眯最钟意顾住D是是非非八褂嘢咯, 几过瘾啊,  得闲就闹下人, 歌星明星球星边个唔检点就闹边个,  呢个眯就系"社会既缩影"咯,  对呢个"社会既缩影"耿耿于怀既人, 其实又眯系食饱饭无屎柯,  同一类人黎架.
中国人民是不可战胜的,,,!!!!!!
请国际友人放心.:)

回复 63F 的帖子

佢形像受損與否, 與我無關, 我隻系欣賞佢既歌
==================================

既然妳係甘,我覺得妳無需要參與尼個話題咯.係咪?妳話既,佢點樣與妳無關.

另外,我覺得妳很歧視網絡,網絡與現實生活是息息相關的,可以說現代網絡已經成為生活的一部分.就好似妳現在,也是通過網絡在抒發妳的意見.既然這樣,妳又何需歧視網絡?
我唔系歧视网络, 相反, 我系正确使用网络.  网络系比我用来学习既, 唔系用黎讲人地私隐既, 人地有几个老婆关我春事啊?  明星讲句咩嘢系佢既自由, 对与错无绝对, 何必较真?  网络系比我用黎查历史资料, 查工具百科既, 唔系用黎讲明星是非既, 明星既是非, 睇完就算, 是与非, 对与错, 得啖笑, 就系咁简单, 傻佬先会咁上心.

回复 64F 的帖子

再有,我無當陶傑的話是真理,妳唔好郁下就扣人帽子.陶傑的話,其實也是代表一部份人的心聲.我之所以post這個,是想給某些人知道"奇拿"這個事件對Alan造成的負面影響是事實存在的.

再有,我對妳從事什麼職業絲毫不感興趣.妳說出來玩,叔叔我亦出來玩得多.妳現在說什麼『K場點唱前四名』理智一點的都知道這是信口開河與無稽之談.不要說在大陸,就算在香港,譚詠麟的歌在K場也不是點唱率最高的.

如果妳說我因為一千幾百條網絡留言就當社會縮影是無見識,那麼我跟妳說,網絡特別是discuss其實算是一個民意機構.是可以影射出很多東西的.而妳呢,妳以妳見過些K場點唱就拿來做代表,我試問妳全中國這麼大的K場妳都去過沒有?妳這個所謂『K場點唱前四名』依據從來而來?聽說妳才是真正的知少少扮代表.狂妄自大.

譚志堅,聽說有個叫風之子的倫迷曾說過深圳女歌迷出來聚會,就要預備被人摸手摸腳,言下之意夜晚出來玩的女孩子都不是什麼好東西,被人摸幾下不用大驚小怪.這種以己度人的卑鄙小人,希望妳不要與他為伍.呵呵,當然,這是題外話.
香港同大陆系唔同既, 系香港, 点唱率最高系侧田, 古巨基, EASON, 克勤呢D, 但系大陆, 呢几条友加埋既点唱率都比唔上一个过气歌手齐秦,  我话系大陆, 谭, 友, 刘, 驹点唱率最高最平均系事实, 呢四个人既歌边个歌厅无啊???  你凉茶伟自认叔叔?  我大过你一条街!
你唔使吓吓长篇大论既, 而家要你分析科学研究天文地理咩?
歌廳有這四個人的歌,不出奇,歌廳更有許多歌星的歌,這跟妳說的『K場點唱前四名』完全是兩碼事,

尊敬的譚志堅先生,我麻煩妳可不可以post些數據給我看看可以Sponsor妳的定論?在未有這些數據顯示之前,我覺得妳的所謂『K場點唱前四名』是完全暴露妳這個人是信口開河.

再有,網絡=輿論,如果說一個人不在意輿論,那是假的.譚詠麟要賣唱片,要開演唱會,不是靠純倫迷支持就可以的.Alan公眾形象落差之大,是會對他的演藝事業甚至日後歷史對他的定位是有妨礙的.這就是我們在意輿論的原因.

我覺得妳這麼強作雲淡風輕狀,是不是沒必要在這裡跟我用電腦網絡對話?是吧?貌似有點諷刺、哈~
妳大我一條街?係啦...妳個頭就大我一條街.呵呵.
证据?  你系眯太无见识啊?  广州, 北京,  上海,  深圳,  就以钱柜卡拉OK为例,  这三地大部分连锁店既隔音海绵都系我厂生产既, 南方区域老总同我系死党,  南方呢边绝大多数分店既电脑点歌菜单画面前4个头像系张学友, 刘德华, 谭咏麟, 陈弈迅,  北方系刘德华, 张学友, 谭咏麟, 周华健,  呢个排位系经过深思熟虑既, BEYOND黄家驹归入华人乐队既选项入面,  各大店既点唱率都有电脑联网统计, 谭咏麟既歌系所有分店里面既点唱率拉平均来说都基本徘徊在第二至第八的位置,  加洲红, NEW WAY, 都系, 谭咏麟绝对唔会跌出菜单点歌男歌手前4位,  呢个系市场决定既,  男女歌星菜单头4位的头像排位都系有目的性既, 第十名之后的往往以随机方式.   

仲有一样嘢, 我如果讲出黎就显出你业余啦.
甘快D講,我等妳講完先再講~
现时市面上出售既点歌系统软件,  大多数版本系翻版左加洲红既点歌系统, 画面布局, 菜单选项, 插播功能如出一辙, 呢D野你唔识架啦, 菜单选项里面既歌手目录, 男歌手前3位, 永远系刘德华, 张学友, 谭咏麟, 如果你凉茶伟可以稳一只版本里面既默认状态唔系呢个排位既点歌系统出黎,  我立即改姓!