QQ登录

只需一步,快速开始

譚詠麟“你知我知”国际网络歌迷俱乐部

快捷导航

阿倫:阿Sam應多做公益事業 港新人態度欠佳

評港歌手態度欠佳譚詠麟:未紅學乜人擺款! 

頭條日報 

好多人都唔知道,縱橫歌壇 34 年的譚詠麟是我中學同學,彼此相識超過 30 年,是難得的交心好友、好酒腳,我很佩服他的處世態度和作風,今次我特意以「Macallan 25」來招待這位樂壇校長,趁機與他促膝詳談現時樂壇的喜與悲,同時亦要他親自剖析剛推出的國語專輯《最愛笑的人》。
 作為萬人景仰的巨星,應抱持謙虛、誠懇的處世態度,就以叱咤樂壇 34 年的譚詠麟為例,多年來總是以德服人,不像現時樂壇新人般不可一世。
 「娛樂圈一定有大細超,未紅學咩人擺款?依家有好多新人,以為有幾個 Fans 就代表『紅』,嘿!我覺得大家應該要向 Diana Ross 學習,人哋真係國際巨星,但就親民有禮、毫無架子,我見世面都算多,但真係唔及佢,佢待人處世嘅態度真係好好,令人好舒服,早排我哋同台演出(為澳門賭場作開幕嘉賓),我見佢化妝整頭全部自己搞掂,身邊只須兩個助手跟身,一落機即刻到會場 Rehersal(綵排),態度誠懇又專業,佢知我係佢 Fans,仲特登叩我房門搵我影相留念,嗰刻好感動,之後大家喺台上合唱咗佢首《Endless Love》。」
睇好陳冠希
 資歷深厚的譚詠麟,早已奠定其樂壇「校長」的地位,這位愛跟後輩分享經驗的譚校長,坦言睇好個性偏激、反叛的陳冠希,還逐一評論時下新人。
 「其實近幾年我都有留意 Edison(陳冠希),覺得佢對音樂好有誠意,從來冇放棄做自己嘅音樂,係未有人真正出手將佢帶入正軌、同未夠年份啫,佢成日記住我嗰陣幫樂仔(余文樂)唔幫佢,覺得我係話佢(教訓),不過,我真係幾鍾意佢嘅音樂同信念,如果佢有時間可以搵我傾下偈,我有教無類㗎,當年四大天王都有搵我傾偈,我會將自己嘅經驗同佢分享;孫耀威、張敬軒都做得好好,新碟成績唔錯;浸咗一輪嘅鄭融,把聲開始入味;吳雨霏就好勤力,但欠缺舞台經驗,需要再努力;鄧穎芝都唔錯,唱得、把聲得,係可造之材。」
渴望做導演
 曾幾何時,手執導演筒是譚詠麟的夢想,渴望拍攝的題材亦早已被別人搬上銀幕,雖然多年後的今天,那團導演火早已熄滅,但他仍憧憬拍攝一部能啟發人性思考的電影。
 「導演其實係一份好艱巨嘅工作,好辛苦又乜都要做,做到隻狗咁,部戲出嚟好就話好啫,唔好?孭晒飛、冇人會可憐你,講真,要做導演,廿幾年前都做咗啦,你哋唔知咋,以前啲戲好多我都有份拍(做導演),《花仔多情》就做得最多,不過,我最想拍一部人性化嘅電影,可以啟發人去思考,但電影成功都需要好多嘢去配合,好似《伊莎貝拉》都係多得金培達,依家做導演?你唔好搞我啦,畀我享受下人生仲好啦,我見陳可辛嘅理念同我好接近,所以呢啲辛苦嘢交畀佢啦。」
卸下面具做回自己
 眾所周知,歌手、藝人的形象很重要,他們需要經過包裝、修飾,才能讓人有賞心悅目的感覺,但縱橫樂壇 34 年的譚詠麟卻堅持落台後,應卸下面具、尋回真我。
 「我覺得歌手站在台上,應該要做好本份、全力以赴,但落台後,就要做返個人、做回自己,依家個個歌手都話有壓力,佢哋根本分唔清台上台下嘅分別,轉牛角尖好危險㗎,會抑鬱病,我明白歌手要維護形象,但佢哋只係活在『形象』陰影下,壓力係自己變出嚟,人生最大敵人就係自己,令自己最唔開心嘅人,都係自己,心態要識得調整先得,好似我咁,落咗台就咩都唔諗,拎住波鞋、篤臭豆腐,呢啲先係享受人生,佢哋由頭到尾都感受唔到。」
親自推介作品 part 1
《愛是唯一要求》
 呢首歌好有滄桑感同民族 Feel,監製姜鋆係東北人,佢份人好硬朗,要求我用佢嘅唱法去演繹,一啲都唔可以改,直頭係任人擺佈,出到嚟感覺好 Raw,因為佢哋冇修飾過,你係要有個 Mood(心情)同 Experience(經驗),先可以帶動到首歌。
《最愛笑的人》
 呢首歌原先係屬於小柯老師(柯肇雷)㗎,佢知我要用歌,就畀咗自己最鍾意嘅歌我用,佢話首歌個 Image 同我好配合,我知道後當然好開心,不過如果佢第日想要返首歌,可以隨時攞返,兩份分都冇問題。
《夜晚的彩虹》
 呢首歌係我突然靈感到作出嚟,話說當日我喺南京為演唱會綵排,其間我聽到 Richard Yim 喺度掃 Chord,我哼吓哼吓覺得幾好聽,於是用手機記低然後返酒店寫㗎,首歌啲音好密,唔夠氣真係唱唔到㗎,我記得嗰晚落好大雨,於是我幻想自己處身中國舊式平原,睇住啲雨一滴一滴、淅淅瀝瀝打入嚟,以第三身寫時下年輕人對愛情的感覺,「淅淅瀝瀝」好有詩意。
《翡翠情緣》
 我知道好多歌迷都好鍾意呢首歌,佢哋話好似我以往嘅情歌路線,所以好穩陣,起初我諗住翡翠代表東方,水晶代表西方,如果首歌可以將呢兩種元素 mix 埋一齊,中西合璧就好,點知收到歌詞時,先知係一隻只有翡翠冇水晶嘅歌。

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图

金錢獎項全是身外物阿倫:阿Sam應多做公益事業! 

頭條日報

要知道,沒有一定地位的人,絕不能像「樂壇校長」譚詠麟這樣暢所欲言地發表己見,我很喜歡他這種無後顧之憂的感覺,在「Macallan 25」的魔力下,譚詠麟繼續把心底想說的事情逐一剖白,當中不乏他對好友的睇法和「歌神」許冠傑的不滿。
 Paco:跟譚詠麟相處過的人,都知道他性格豪邁、為人豁達,縱橫樂壇 34 年的他,笑言一生最大成就,並非事業有成、家財千萬,而是身邊難能可貴的友情。
 譚詠麟:「音樂以外,我一生最大成就係交朋友,你知嘛,之前有好多人都建議我去選特首,哈!我話唔好啩,因為我真係太有責任心喇,你要我做,我唔瞓都會同你做到最好,你俾我享受下人生啦,我哋呢行(娛樂圈)賺到嘅錢、榮譽同獎項都只係身邊嘢、過眼雲煙,帶唔走㗎,喺呢個圈識到人,而人哋又真係肯同你交心嘅,先係難得,所以如果要問我一生最大成就,我就一定話係交朋友。」
剖白對志偉、阿叻的睇法
 Paco:認識譚詠麟的人,都知道他十分重視身邊好友,重視程度更媲美自己的家人,說到與他相交三十載的陳百祥(阿叻)和曾志偉,譚詠麟不禁有點感慨。
 譚詠麟:「阿叻個人真係好好,當年佢破產都顧住班員工,問我借錢遣散班員工,不過佢嘅缺點就係太過黑白分明,一係黑、一係白,唔係朋友就係敵人,絕冇中間位,至於志偉就太多承諾喇,對朋友付出好多,成日都想做好多嘢,但人就只得一個,所以好多時眼高手低,承諾只係心諗㗎咋,不過我哋都要諒解佢,因為佢嘅承諾係出於好意,講真,做得朋友,就要忍受對方嘅缺點,呢個係我自己嘅宗旨。」
給肥姐多一點空間
 Paco:譚詠麟跟沈殿霞(肥姐)感情要好,說到對方近年因抱恙在身而日漸消瘦,他亦不禁慨嘆起來,還語重心長地勸喻傳媒給她多一點空間。
 譚詠麟:「其實大家真係要俾多啲空間肥姐,我哋喺《Loosers》(溫拿前身)時代已經相識,記得嗰陣我同阿叻成日上羅記(羅文)屋企打麻將,肥姐就會煮非洲雞俾我哋食,大家感情好好,肥姐亦係我好尊重嘅人,依家佢有病,大家應該俾多啲空間佢,我都知大家係關心,但咁做會造成好多不便,我好衷心希望傳媒可以俾多啲空間佢,等佢可以慢慢調理。」
大吐對歌神的不滿
 Paco:不說不知道,「歌神」許冠傑(Sam)是阿倫的偶像,但當說到對方近年復出樂壇一事,他卻略有不滿地表示阿 Sam 應多投入公益事業、建設社會。
 譚詠麟:「雖然話人各有志,我唔可以話人啱定唔啱,但好似阿 Sam 呢啲咁具影響力嘅人,點解唔喺『沙士』時期企出嚟?唔喺大家最需要佢嘅時候企出嚟?可能佢個人性格有問題,但點解唔可以撇開呢啲感覺,企出嚟鼓勵港人,同香港人同舟共濟?不過,雖係係咁,但到今時今日,佢都仲係我偶像。」
親自推介作品 part 2
《大買賣》
 呢首係好有 Gimmick 嘅歌,路向亦比較少有,唔知陳可辛有冇聽過呢,啲歌詞好貼近《如果愛》部戲,假設《如果愛》拍續集,可以考慮下用呢首歌。
《男人總是要面對》
 我好鍾意個音樂,啲詞由陳少琪負責,話男人要面對責任,講就好易,其實好重,做男人絕唔可以逃避,係必然嘅,要企出嚟面對,即係話你一出世,阿媽已經同你講第時要孭起頭家。
《一路到天涯》
 呢首係香港第一主打歌,我自己好鍾意,因為加咗啲鼓聲落去,好有民族風格,而且製作過程好感動,記得有一晚我同監製譚伊哲話鍾意啲節奏明快、音樂強勁嘅快歌,一路講一路哼個 Melody,佢即晚做起隻歌俾我,搵崔恕填詞,感覺好似好似喺沙漠上面奔跑,監製仲將我段哼嗰段 Melody mix 落西藏祝福語度做背景和音,所以好特別。
《千年萬年》
 呢首歌感覺好校園、好溫馨,自己以前真係未演繹過呢類作品,其實成張專輯,首首歌我都係用一個鐘頭便錄起晒,但呢首就比較特別,因為試過好多唔同版本唱腔去演繹,最終錄咗三個鐘頭,先至完成。
《全心全意》
 呢首歌刻意編到最後,係好有意思的,希望啲人聽完前面啲咁激情音樂後,可以有啲嘢去緩和下,等人再㗳返轉頭時有另一啲感覺。

登录/注册后可看大图

登录/注册后可看大图
沙发?!
原来PACO是ALAN中学同学!真是震撼娱乐圈同学组!
黄柏高???那个著名经纪人??
怎么老成这样了呢?
看着象父子。。
就是得
阿伦穿的衫衫好靓呀.
衬衫不错~
真是30年河东30年河西啊,哎
看上去是年纪差很多,ALAN年轻力壮。
也赞一下衬衫!!